Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare referat

REGULA 1
Domeniul de aplicare
a. Prezentele reguli se aplica tuturor navelor aflate in largul marii si pe toate apele invecinate accesibile navelor maritime.
b. Nici o dispozitie a prezentelor reguli nu trebuie sa impiedice aplicarea unor prescriptii speciale, stabilite de catre autoritatea competenta, cu privire la navigatia in rade, porturi, pe fluvii, lacuri sau caile de navigatie interioara comunicand cu marea si accesibile navelor maritime. Asemenea prescriptii speciale trebuie sa fie cat mai conforme posibil cu prezentele reguli.
c. Nici o dispozitie din prezentele reguli nu trebuie sa impiedice aplicarea unor prescriptii speciale stabilite de guvernul unui stat cu privire la marirea numarului luminilor de pozitie, a semnalelor luminoase, a semnelor sau semnalelor cu fluierul de utilizat de catre navele de razboi si navele in convoi, sau in vederea maririi numarului luminilor de pozitie, a semnelor ori a semnalelor luminoase de folosit de catre navele ce pescuiesc alcatuind o flota de pescuit. Aceste lumini de pozitie, semnalele suplimentare luminoase sau cu fluierul trebuie, in masura posibilului, sa fie astfel incat sa faca imposibila confundarea lor cu orice alta lumina, semn sau semnal autorizat in oricare din prezentele reguli.
d. Organizatia poate adopta scheme de separare a traficului in intelesul prezentelor reguli.
e. Ori de cate ori un guvern considera ca o nava de constructie speciala sau destinata unor operatiuni speciale, nu se poate conforma tuturor dispozitiilor vreuneia din prezentele reguli, in ceea ce priveste numarul, amplasarea, bataia sau sectorul de vizibilitate a luminilor si semnelor, ca si pozitia si caracteristicile dispozitivelor de semnalizare sonora, aceasta nava trebuie sa se conformeze altor asemenea dispozitii ce se refera la numar, amplasare, bataie sau sectorul de vizibilitate a luminilor sau semnelor, cat si la pozitia si caracteristicile dispozitivelor de semnalizare sonora, care dupa aprecierea guvernului interesat permit in aceste cazuri sa se conformeze cat mai mult posibil prezentelor reguli.

________________________________________
REGULA 2
Responsabilitati
a. Nici una din dispozitiile prezentelor reguli nu scuteste nava sau pe proprietarul ei, pe comandantul sau echipajul sau de consecintele unei neglijente oarecare, atat in ceea ce priveste aplicarea prezentelor reguli, cat si in ceea ce priveste luarea oricaror masuri de prevedere cerute de o buna practica marinareasca sau de imprejurarile deosebite in care se gasesta nava.
b. In interpretarea si aplicarea prezentelor reguli se va tine seama in mod deosebit de toate pericolele de navigatie si de riscurile de coliziune, precum si de toate imprejurarile in special in limitele de folosire a navelor in cauza care pot duce la abateri de la prevederile prezentelor reguli pentru evitarea unui pericol imediat.

________________________________________
REGULA 3
Definitii generale
a. Termenul "nava" inseamna orice constructie sau orice aparat de orice natura ar fi, inclusiv constructiile fara pescaj si hidroavioanele, folosita sau susceptibila de a fi folosita ca mijloc de transport pe apa.
b. Expresia "nava cu propulsie mecanica", inseamna orice nava pusa in miscare de catre o masina.
c. Expresia "nava cu vele", inseamna orice nava care naviga cu vele, chiar daca are o masina cu propulsie, cu conditia ca aceasta sa nu fie folosita.
d. Expresia "nava care pescuieste", inseamna orice nava care pescuieste cu plasa, carmace, traule, sau orice alte scule de pescuit, care ii reduc capacitatea de manevra, dar nu se aplica navelor care pescuiesc cu carlige remorcate sau cu alte scule de pescuit care nu le reduc capacitatea de manevra.
e. Termenul "hidroavion" inseamna orice aeronava conceputa sa manevreze pe apa.
f. Expresia "nava care nu este stapana pe manevra sa" inseamna o nava care, din cauza unor imprejurari exceptionale, nu este in masura sa manevreze conform prezentelor reguli si deci nu poate sa se indeparteze din drumul altei nave.
g. Expresia "nava cu capacitate de manevra redusa" inseamna o nava a carei capacitate de a manevra conform prezentelor reguli este limitata prin natura lucrarilor sale, si care in consecinta, nu se poate indeparta din drumul altei nave.
h. Expresia "nava cu capacitate de manevra redusa" trebuie sa includa urmatoarele nave, fara a se limita numai la ele:
. navele ocupate cu punerea, scoaterea sau intretinerea unui reper de navigatie, a unui cablu sau a unei conducte submarine;
. navele in curs de a executa operatiuni de dragaj, ridicari hidrografice sau oceanografice, ori lucrari sub apa;
. navele care aflandu-se in mars fac alimentare cu combustibil sau transbord de persoane, provizii sau marfa;
. navele in curs de a efectua operatiuni de decolare, sau recuperare de aeronave;
. navele care sunt in curs de executare a operatiunilor de deminare;
. navele in curs de a executa operatiuni de rermorcare, care prin natura lor permit cu greutate remorcherului si remorcii sale sa-si modifice drumul.
i. Expresia "nava stanjenita de pescajul sau" inseamna orice nava cu propulsie mecanica, care din cauza pescajului sau/si adancimea apei sub chila poate sa-si modifice cu greu drumul.
j. Expresia "in mars" se aplica oricarei nave care nu este nici la ancora, nici legata la mal, nici esuata.
k. Termenii "lungimea si latimea unei nave" inseamna lungimea si latimea maxima.
l. Doua nave sunt considerate ca fiind in vedere, numai cand una din ele poate fi observata de cealalta vizual.
m. Expresia "vizibilitate redusa" inseamna orice situatie in care vizibilitatea este redusa din cauza cetii, burnitei, ninsorii, averselor puternice de ploaie sau a furtunilor de nisip, ori din orice alte cauze asemanatoare.

________________________________________
REGULA 4
Aplicare
Regulile prezentei sectiuni se aplica in orice conditii de vizibilitate.


________________________________________
REGULA 5
Veghea
Orice nava trebuie sa asigure in permanenta o veghe vizuala si auditiva corespunzatoare, folosind in acelasi timp toate mijloacele disponibile potrivit cu imprejurarile si conditiile existente, in asa fel incat sa permita o apreciere completa a situatiei si a pericolului de coliziune.

________________________________________
REGULA 6
Viteza de siguranta
Orice nava trebuie sa navige tot timpul cu viteza de siguranta, astfel incat sa poata actiona corect si eficace pentru prevenirea unei coliziuni si pentru a fi oprita pe o distanta corespunzatoare imprejurarilor si conditiilor existente. Pentru determinarea vitezei de siguranta trebuie luati in considerare urmatorii factori:
a. De catre toate navele:
. vizibilitatea;
. densitatea traficului si mai ales concentrarile de nave de pescuit sau a oricaror alte nave;
. capacitatea de manevra a navei si mai ales distanta de oprire si calitatile de giratie in conditiile existente;
. noaptea, existenta unui fundal luminos ca acela produs de luminile de pe coasta sau de lumina difuza a propriilor sale lumini;
. starea vantului, a marii si a curentilor, precum si apropierea de pericole pentru navigatie;
. pescajul navei in raport cu adancimea apei disponibile.
b. In plus, pentru toate navele care folosesc un radar:
. caracteristicile, eficacitatea si limtele de folosire ale echipamentului radar;
. limitarile rezultate din scala distantelor folosita la radar;
. efectul starii marii, conditiilor meteorologice si a altor surse de bruiaj asupra detectiei prin radar;
. faptul ca ambarcatiunile mici, gheturile, si alte obiecte plutitoare nu pot fi detectate cu radarul la o distanta suficienta;
. numarul, pozitia si miscarea navelor detectate cu radarul;
. faptul ca este posibil sa se aprecieze mai exact atunci cand radarul este folosit pentru determinarea distantei la nave si alte obiecte aflate in vecinatate.

________________________________________
REGULA 7
Risc de coliziune

a. Orice nava trebuie sa foloseasca toate mijloacele disponibile corespunzatoare imprejurarilor si conditiilor existente pentru a stabili daca exista un pericol de coliziune. Daca exista indoiala, in ceea ce priveste pericolul de coliziune, trebuie sa se considere ca acest pericol exista.
b. Daca la bord exista un echipament radar in functiune, acesta trebuie folosit in mod corespunzator, incluzand exploatarea la distanta mare, cu scopul de a descoperi din timp un pericol de coliziune, efectuarea de radar plotting sau orice alta observare sau detectare sistematica de obiecte, echivalenta.
c. Se va evita tragerea de concluzii din informatii insuficiente, mai ales din informatiile radar insuficiente.
d. La aprecierea unui pericol de coliziune, trebuie sa se tina seama mai ales de urmatoarele consideratii:
. existenta unui pericol de coliziune, daca relevmentul la compas, la o nava care se apropie, nu variaza intr-un mod apreciabil;
. in unele cazuri, pericolul de coliziune exista chiar daca se observa ca relevmentul variaza apreciabil, mai ales la apropierea de o nava foarte mare, de un convoi remorcat sau de o nava care se afla la o distanta mica.

________________________________________
REGULA 8

Manevra pentru evitarea coliziunilor

a. Orice manevra ce se face pentru evitarea unei coliziuni trebuie, daca imprejurarile permit sa fie executata hotarat, din timp, si conform cu o buna practica marinareasca.
b. Orice schimbare de drum sau de viteza, sau amandoua deodata, in scopul evitarii unei coliziuni, trebuie, daca imprejurarile permit, sa fie destul de mare, pentru a putea fi perceputa imediat de orice nava care observa vizual sau cu radarul; trebuie evitate schimbarile succesive de mica importanta, de drum, viteza sau ale ambelor concomitent.
c. Daca nava are suficient spatiu, numai simpla schimbare a drumului poate fi manevra cea mai eficace pentru a se evita ajungerea intr-o pozitie de foarte mare apropiere, cu conditia ca aceasta manevra sa fie facuta cu mult timp inainte, sa fie substantiala si sa nu conduca la o alta situatie de foarte mara apropiere.
d. Manevrele pentru evitarea coliziunii cu o alta nava, trebuie sa fie astfel incat sa permita trecerea la o distanta de siguranta. Eficacitatea manevrelor trebuie controlata cu atentie pana cand cealalta nava a fost complet si definitiv evitata.
e. Daca este nevoie, ca sa se evite o coliziune, sau pentru a se castiga mai mult timp pentru aprecierea situatiei, nava trebuie sa reduca viteza sau sa opreasca complet, stopand masinile ori punandu-le inapoi.
________________________________________
REGULA 9

Canale inguste

a. Navele in mars printr-un senal sau o cale de acces ingusta, trebuie, atunci cand aceasta se poate face fara pericol, sa navige cat mai aproape posibil de marginea exterioara din dreapta, a senalului sau a caii de acces respective.
b. Navele cu o lungime mai mica de 20 m si navele cu vele, nu trebuie sa stanjeneasca trecerea navelor care nu pot naviga in deplina siguranta decat in senal, sau pe calea de acces ingusta.
c. Navele aflate in curs de pescuit nu trebuie sa stanjeneasca trecerea altor nave care naviga prin senal sau printr-o cale de acces ingusta.
d. O nava trebuie sa evite sa traverseze un senal sau o cale de acces ingusta, daca, prin aceasta, stanjeneste trecerea navelor ce nu pot naviga in deplina siguranta decat in interiorul acestui senal sau pe calea de acces ingusta; aceste din urma nave pot folosi semnalul sonor prescris de regula 34 d), daca se indoiesc de intentiile navei care traverseaza senalul sau calea de acces.


e.
(i) intr-un senal sau intr-o cale de acces ingusta, cand depasirea nu se poate face decat daca nava ajunsa din urma manevreaza pentru a permite celeilalte nave sa o depaseasca in deplina siguranta, nava care ajunge din urma trebuie sa faca cunoscuta intentia sa emitand semnalul sonor corespunzator, prescris de regula 34 c)

i. Nava ajunsa din urma, trebuie daca este de acord, sa emita semnalul corespunzator prescris de regula 34 c)
ii. si sa manevreze astfel incat sa permita o depasire in deplina siguranta. Daca este in dubiu, nava poate emite semnalele sonore prescrise de regula 34 d).

(ii) prezenta regula nu scuteste nava care ajunge din urma, de obligatia de a se conforma dispozitiilor din regula 13.
f. O nava care se apropie de un cot sau de un loc aflat intr-un senal sau intr-o cale de acces ingusta, in care alte nave pot fi mascate de prezenta unor obstacole, trebuie sa navige cu prudenta si vigilenta deosebita si sa emita semnalul corespunzator prescris de regula 34 e).
g. Orice nava trebuie, daca imprejurarile permit, sa evite ancorarea intr-o trecere ingusta.

________________________________________
REGULA 10

Scheme de separare a traficului

a) Prezenta regula se plica schemelor de separare a traficului adoptate de catre Organizatie.

b) Navele care naviga in interiorul unei scheme de separare a traficului, trebuie:

sa navige pe banda de circulatie corespunzatoare in directia generala a traficului pentru aceasta banda;
sa se indeparteze in limita posibilului de linia sau zona de separare a traficului; ca regula generala,
sa se angajeje sau sa iasa dintr-o banda de circulatie pe la una din extremitati, dar atunci cand intra sau ies lateral
sa faca aceasta manevra sub un unghi cat mai mic fata de directia generala a traficului.

c) Navele trebuie sa evite pe cat posibil sa intretaie benzile de circulatie, dar daca sunt obligate sa o faca, ele trebuie pe cat posibil sa traverseze perpendicular pe directia generala a traficului.

i) O nava nu trebuie sa foloseasca zona de trafic costier daca poate utiliza in deplina siguranta banda de circulatie corespunzatoare din schema de separare a traficului adiacenta acestei zone. Cu toate acestea, o nava cu o lungime mai mica de 20 metrii, o nava cu vele, nava angajata in operatii de pescuit, pot folosi aceste zone;

ii) Fara a tine seama de cerinta paragrafului d) I) al acestei reguli, nava poate folosi zona de trafic costier cand este in mars spre sau paraseste un port, o instalatie sau structura costiera, zona de ambarcare pilot sau orice alta zona situata in interiorul zonei de trafic costier sau pentru a evita un pericol iminent.

e) Navele, altele decat cele care traverseaza o schema de separare, sau navele care se angajeaza sau ies dintr-o banda de circulatie, in mod normal nu trebuie sa intre intr-o zona de separare sau sa traverseze linia de separare cu exceptia:

i) cazurilor de urgenta pentru evitarea unui pericol imediat;
ii) pentru a pescui intr-o zona de separare.

f) Navele care naviga in zonele vecine cu extremitatile unei scheme de separare a traficului, trebuie sa navige cu o atentie deosebita.

g) Navele trebuie sa evite in mesura maxima a posibilului, ancorarea in interiorul unei scheme de separare a traficului sau in zonele vecine cu extremitatile.

h) Navele care nu folosesc o scheme de separare a traficului, trebuie sa se indeparteze de aceasta, cat mai mult posibil.

i) Navele in curs de pescuit nu trebuie sa stanjeneasca trecerea navelor care naviga pe o banda de circulatie.

j) Navele cu o lungime mai mica de 20 metri sau navele cu vele nu trebuie sa stanjeneasca trecerea in siguranta a navelor cu propulsie macanica, care naviga pe o banda de circulatie.

k) O nava cu capacitate de manevra redusa, atunci cand se afla angajata intr-o operatiune pentru mentinerea sigurantei navigatiei, intr-o schema de separare a traficului este scutita de a a se conforma prerzentei reguli in masura necesara executarii operatiunii.

l) O nava cu capacitate de manevra redusa, atunci cand este angajata intr-o operatiune pentru instalarea, repararea sau inlaturarea unui cablu submarin, intr-o schema de separare a traficului, este scutita de a se conforma prezentei reguli, in masura necesara executarii operatiunii.
________________________________________
REGULA 11

Aplicare


Regulile prezentei sectiuni se aplica navelor care se vad una pe alta.


________________________________________
REGULA 12

Nave cu vele

a) Cand doua nave cu vele se apropie una de alta astfel incat exista pericolul de coliziune, una dintre ele trebuie sa se abata din drumul celeilalte, dupa cum urmeaza:

i) cand navele primesc vantul din borduri diferite, nava care primeste vantul din babord trebuie sa se abata din drumul celeilalte;

ii) cand cele doua nave primesc vantul din acelasi bord, nava din vant trtebuie sa se abata din drumul navei de sub vant;

iii) Daca o nava care primeste vantul din babord vede o alta nava in vant si nu poate stabili cu certitudine daca aceasta nava primeste vantul din babord sau din tribord, prima nava trebuie sa se abata din drumul celeilalte.

b) In intelesul aplicarii prezentei reguli, bordul din care vine vantul trebuie socotit ca fiind bordul opus celui in care este bratata vele mare sau in cazul navelor cu vele patrate, bordul opus celui in care este bratata cea mai mare vele aurica (sau triunghiulara).

________________________________________
REGULA 13

Depasiri


a) Oricare ar fi dispozitiile regulilor din sectiunile i. si ii. partea B, orice nava care ajunge din urma o alta nava trebuie sa se abata din drumul navei ajunsa din urma.

b) Va fi considerata nava care ajunge din urma, acea nava care se apropie de o alta, venind dintr-o directie mai mare de 22,5 grade dinapoia traversului celeilalte nave, adica aceea care se gaseste intr-o astfel de pozitie fata de nava ajunsa din urma incat noaptea, ar putea vedea numai lumina din pupa navei ajunse, fara sa vada nici una din luminile din borduri.

c) Daca o nava nu poate stabili cu siguranta ca ajunge din urma o alta nava, ea trebuie sa se socoteasca ca fiind nava care ajunge din urma si sa manevreze in consecinta.

d) Nici o schimbare ulterioara de relevment dintre cele doua nave nu poate face sa se considere nava care ajunge din urma o alta nava, drept nava care taie drumul acesteia din urma in sensul prezentelor reguli si nici nu o va absolvi de obligatia de a se abate din drumul navei ajunse din urma pana cand aceasta nu a fost definitiv evitata si depasita.


________________________________________
REGULA 14

Nave avand drumuri opuse


a) Cand doua nave cu propulsie mecanica naviga pe drumuri direct opuse, sau aproape opuse in asa fel incat exista pericolul de coliziune, fiecare dintre ele trebuie sa se abata la tribord pentru a trece prin babordul celeilalte.

b) Trebuie sa se considere ca o astfel de situatie exista atunci cand o nava vede o alta nava drept in prova ei, sau aproape drept in prova ei, in asa fel incat, noaptea, va vedea luminile de catarg ale celeilalte nave pe aceeasi verticala sau aproape pe aceeasi verticala si/sau amandoua luminile din borduri, iar ziua, va vedea cealalta nava sub un unghi corespunzator.

c) Cand o nava nu poate determina cu siguranta ca o astfel de situatie exista, ea va trebui sa considere ca aceasta situatie exista si sa manevreze in consecinta.


________________________________________
REGULA 15

Situatii de traversare

Cand doua nave cu propulsie mecanica au drumuri care se incruciseaza in asa fel incat exista pericol de coliziune, nava care vede cealalta nava prin tribord, trebuie sa se abata din drumul celeilalte, si daca imprejurarile permit acest lucru, sa evite sa-i taie drumul prin prova.


________________________________________
REGULA 16

Actiunea navei care trebuie sa se abata


Orice nava care este obligata sa se abata din drumul altei nave, trebuie, pe cat posibil, sa manevreze din timp, hotarat si in asa fel incat sa se indeparteze la o distanta apreciabila.

________________________________________
REGULA 17

Actiunea navei privilegiate

a)

i) Cand o nava este obligata sa se abata din drumul altei nave, aceasta din urma trebuie sa-si mentina drumul si viteza.

ii) Acesta din urma nava poate totusi sa actioneze in scopul evitarii coliziunii numai prin manevra sa, de indata ce i se pare evident ca nava care are obligatia de a se abate din drumul sau nu face manevra corespunzatoare prevazuta de prezentele reguli.

b) Cand dintr-o cauza oarecare, nava obligata sa-si mentina directia si viteza se gaseste atat de aproape de cealalta incat coliziunea nu poate fi evitata numai prin singura manevra a navei privelegiate, ea va executa manevra cea mai indicata pentru a ajuta la evitarea coliziunii.

c) O nava cu propulsie mecanica, care manevrreaza pentru a evita o coliziune cu o alta nava cu propulsie mecanica al carui drum incruciseaza drumul sau in conditiile prevazute in alineatul a) ii. din prezenta regula, nu trebuie, daca imprejurarile permit acest lucru, sa se abata la babord daca cealalta nava se afla in babordul sau.

d) Prezenta regula nu poate scuti nava privilegiata de obligatia de a se abate din drumul celeilalte nave.


________________________________________
REGULA 18

Responsabilitati intre nave


Cu exceptia prevederilor contrare din regulile 9, 10 si 13:

a) O nava cu propulsie mecanica aflata in mars trebuie sa se abata din drumul:

i) unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

ii) unei nave cu capacitatea de manevra redusa;

iii) unei nave care este in curs de pescuit;

iv) unei nave cu vele.

b) O nava cu vele aflata in mars trebuie sa se abata din drumul:

i) unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

ii) unei nave care are capacitatea de manevra redusa;

iii) unei nave in curs de pescuit.

c) O nava care este in curs de pescuit si care este in mars trebuie, in masura posibilului, sa se abata din drumul:

i) unei nave care nu este stapana pe manevra sa;

ii) unei nave care are capacitatea de manevra redusa.

d)

i) orice nava, alta decat o nava care nu este stapana pe manevra sa sau o alta nava a carei capacitate de manevra este redusa, trebuie, daca imprejurarile permit, sa nu impiedice libera trecere a unei nave stanjenita de pescajul sau, care arata semnalele prevazute la regula 28;

ii) o nava stinjenita de pescajul sau trebuie sa navige cu o prudenta deosebita tinand seama de situatia sa speciala.

e) Un hidroavion aterizat trebuie, ca regula generala, sa se tina cat mai departe de toate celelalte nave si sa evite de a le stanjeni navigatia. Totusi cand exista pericolul de coliziune, acest hidroavion trebuie sa se conformeze regulilor din prezenta parte.

________________________________________
REGULA 19

Manevra navelor in situatie de vizibilitate redusa


a) Prezenta regula se aplica navelor care nu se vad una pe alta si care naviga inauntrul sau in apropierea zonelor de vizibilitate redusa.

b) Orice nava trebuie sa navige cu o viteza de siguranta adaptata imprejurarilor existente si conditiilor de vizibilitate redusa. Navele cu propulsie mecanica trebuie sa aiba masinile gata pentru a manevra imediat.

c) Orice nava, atunci cand se conformeaza regulilor din sectiunea 1 din prezenta parte, trebuie sa tina neaparat seama de imprejurarile existente si de conditiile de vizibilitate redusa.

d) O nava care detecteaza numai cu radarul prezenta unei alte nave trebuie sa stabileasca daca exista posibilitatea unei situatii de foarte mare apropiere si/sau un pericol de coliziune. In acest caz, nava trebuie sa ia cu mult timp inainte masuri pentru evitarea acestei situatii; totusi daca aceste masuri constau dintr-o schimbare de drum, este necesar sa se evite, in masura posibilului, urmatoarele manevre:

i) o schimbare da drum catre babord in cazul unei nave care se afla inaintea traversului cu exceptia cazului cand aceasta nava este ajunsa din urma;

ii) o schimbare de drum in directia unei nave care se afla la travers sau inapoia traversului.

e) Cu exceptia cazului in care s-a stabilit ca nu exista pericol de coliziune, orice nava care aude dintr-o directie care poate fi inaintea traversului, semnalul de ceata al unei nave, sau care nu poate evita o situatie de foarte mare apropiere cu o nava aflata inaintea traversului, trebuie sa reduca viteza sa la minimum necesar mentinerii drumului. Daca e necesar, va trebui sa opreasca si in toate imprejurarile sa navige cu atentie extrema pana cand a trecut pericolul de coliziune.


________________________________________

REGULA 20

Domeniul de aplicare


a) Regulile prezentei parti trebuie respectate pe orice vreme.

b) Regulile privitoare la lumini trebuie respectate de la apusul la rasaritul soarelui. In acest interval de timp, nu trebuie sa se arate nici o alta lumina care sa poata fi confundata cu luminile prescrise de prezentele reguli si care pot stanjeni vederea si caracterul distinctiv al acestora si care pot impiedica efectuarea unei veghe satisfacatoare.

c) Luminile prevazute de prezentele reguli, atunci cand ele exista, trebuie sa fie purtate de asemenea de la rasaritul la apusul soarelui pe timp cu vizibilitate redusa si pot fi purtate in toate celelalte imprejurari in care aceasta masura este socotita necesara

d) Regulile referitoare la semne trebuie respectate in timpul zilei.

e) Luminile si semnele prescrise de prezentele reguli trebuie sa fie conforme cu dispozitiile din Anexa I. a prezentelor reguli.


________________________________________
REGULA 21

Definitii


a) Expresia "lumina de catarg" inseamna p lumina alba asezata deasupra axului longitudinal al navei, aratand o lumina neantrerupta pe un arc de orizont de 225° si astfel asezata incat sa arate lumina incepand de la prova pana la 22,50 inapoia traversului in fiecare bord.

b) Expresia "lumina din borduri" inseamna o lumina verde asezata la tribord si o lumina rosie asezata la babord, aratand fiecare o lumina neantrerupta pe un arc de orizont de 112,5° si asezata astfel incat sa arate aceasta lumina incepand de la prova pana la 22,5° inapoia traversului in bordul respectiv. La bordul navelor cu o lungime mai mica de 20 m luminile din borduri pot fi combinate intr-un singur felinar asezat in axul longitudinal al navei.

c) Expresia "lumina de pupa" inseamna o lumina alba asezata cat mai aproape posibil de pupa, aratand o lumina neantrerupta pe un intreg arc de orizont de 135° si asezata astfel incat sa arate lumina pe un sector de 67,5° in fiecare bord incepand de la pupa.

d) Expresia "lumina de remorcaj" inseamna o lumina galbena avand aceleasi caracteristici ca si lumina de pupa definita la paragraful c).

e) Expresia "lumina vizibila pe intreg orizontul" inseamna o lumina care arata o lumina neantrerupta pe un arc de orizont de 360°.

f) Expresia "lumina cu sclipiri" inseamna o lumina cu sclipiri regulate a caror frecventa este de 120 sclipiri sau mai multe pe minut.


________________________________________
REGULA 22

Distanta de vizibilitate a luminilor


Luminile prescrise prin prezentele Reguli trebuie sa aiba intensitatea specificata la sectiunea a 8-a din Anexa I., in asa fel incat sa fie vizibila la urmatoarele distante minime:

a) pentru navele cu o lungime de 50 m sau mai mare:

. lumina de catarg: 6 mile marine;
. lumina din borduri: 3 mile marine;
. lumina din pupa: 3 mile marine;
. lumina de remorcaj: 3 mile marine;
. lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe intreg orizontul: 3 mile marine.

b) pentru navele cu o lungime de 12 m, sau mai mare, dar mai mica de 50 m:

. lumina de catarg: 5 mile marine;
. lumina din borduri: 2 mile marine;


. lumina din pupa: 2 mile marine;
. lumina de remorcaj: 2 mile marine;
. lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe intreg orizontul: 2 mile marine.

c) pentru navele cu o lungime mai mica de 12 m:

. lumina de catarg: 2 mile marine;
. lumina din borduri: 1 mile marine;
. lumina din pupa: 2 mile marine;
. lumina de remorcaj: 2 mile marine;
. lumina alba, rosie, verde sau galbena vizibila pe intreg orizontul: 2 mile marine.

d) pentru navele sau obiectele remorcate care sunt partial in imersiune si greu de observat:
o lumina alba vizibila pe intreg orizontul: 3 mile marine.________________________________________
REGULA 23

Nave cu propulsie mecanica aflate in mars

a) O nava cu propulsie mecanica aflata in mars trebuie sa poarte:

i) o lumina de catarg la prova;
ii) o a doua lumina de catarg inapoia primei lumini de catarg si mai sus decat aceasta; totusi, navele a caror lungime este mai mica de 50 metri nu sunt obligate sa poarte aceasta lumina, dar o pot purta;
iii) luminile din borduri;
iv) o lumina de pupa.

b)O nava cu perna de aer exploatata fara pescaj, in afara luminilor prevazute la paragraful a) din prezenta regula, trebuie sa poarte o lumina galbene, cu sclipiri, vizibila pe intreg orizontul.

c)

i) o nava cu propulsie macanica, cu lungime sub 12 metri, poate arata in locul luminilor prescrise in paragraful a) al prezentei reguli, o lumina alba vizibila pe intreg orizintul si luminile din borduri;

ii) o nava cu propulsie mecanica cu lungime mai mica de 7 metri si a carei viteza maxima nu depaseste 7 noduri, poate, in locul luminilor prescrise la paragraful a) din prezenta regula, sa poarte o lumina alba vizibila pe intreg orizontul. De asemenea, aceasta nava, trebuie daca este posibil, sapoarte si luminile din borduri;

iii) lumina de catarg sau lumina alba vizibila pe intreg orizontul a unei nave cu propulsie mecanica cu lungimea sub 12 metri poate fi deplasata pe axa longitudinala a navei daca montarea pe axa longitudinala nu este posibila, cu conditia ca luminile din borduri sa fie combinate intr-un felinar dispus pe axa longitudinala a navei, sau cat mai aproape posibil de aceeasi axa a navei ca si lumina de catarg sau lumina alba vizibila pe intreg orizontul.________________________________________
REGULA 24

Remorcari si impingeri

a) O nava cu propulsie mecanica care remorcheaza, trebuie sa poarte:

i) in locul luminii prescrise in regula 23 a) i) sau a) ii), doua lumini de catarg dispuse pe linie verticala; cand lungimea remorcii masurata de la pupa navei care remorcheaza pana la extremitatea pupa a convoiului remorcat este mai mare de 200 m, nava care remorcheaza va purta la prova trei astfel de lumini de catarg;

ii) luminile din borduri;

iii) o lumina de pupa;

iv) o lumina de remorcaj asezata pe verticala deasupra luminii de pupa;

v) in locul cel mai vizibil, cand lungimea convoiului remorcat este mai mare de 200 m, un semn biconic.

b) O nava care remorcheaza prin impingere si o nava impinsa legata printr-o legatura rigida astfel incat alcatuiesc o unitate compusa, trebuie considerata ca o nava cu propulsie mecanica si sa poarte luminile prescrise de Regula 23.

c) O nava cu propulsie macanica care impinge inainte sau remorcheaza cuplat, cu exceptia cazului unei unitati compuse, trebuie sa poarte:

i) in locul luminii prescrise la Regula 23 a) i) sau a) ii) la prova doua lumini de catarg pe linie verticala;

ii) luminile din borduri;

iii) lumina de pupa.

d) O nava cu propulsie mecanica careia i se aplica prevederile paragrafelor a) si c) de mai sus,trebuie sa se conformeze de asemenea dispozitiilor de la Regula 23 a) ii).

e) O nava sau un obiect remorcat, altele decat cele mentionate in paragraful g) al prezentei reguli, trebuie sa poarte:

i) luminile din borduri;

ii) lumina de pupa;

iii) in locul cel mai vizibil, cand lungimea convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, un semn biconic.

f) Luminile mai multor nave remorcate cuplat sau impinse in grup, trebuie sa corespunda cu acelea ale unei singure nave:

i) o nava impinsa, care nu face parte dintr-o unitate compusa, trebuie sa poarte la extremitatea sa prova,luminile din borduri;

ii) o nava remorcata cuplat trebuie sa poarte o lumina de pupa si la extremitatea sa dinspre prova, luminile din borduri.

g)O nava sau un obiect remorcat care este partial in imersiune si greu de observat, sau o combinatie de astfel de nave sau de obiecte trebuie sa arate:

i) daca latimea este sub 25 metri, o lumina alba, vizibila pe intreg orizontul, la sau langa extremitatea prova si una la sau langa extremitatea pupa, exceptie facand dracoanele, care nu sunt obligate sa arate o lumina la sau langa extremitatea prova;

ii) daca latimea este de 25 metri sau mai mult, doua lumini albe, suplimentare, vizibile pe intreg orizontul, la sau langa extremitatile latimii sale;

iii) daca lungimea depasesta 100 metri, luminle albe suplimentare, vezibile pe intreg orizontul intre luminile prescrise in aliniatele i) si ii), asfel incat distanta dintre lumini sa nu depaseasca 100 metri;

iv) un semn biconic la sau langa extremitatea pupa a ultimei nave sau ultimului obiect remorcat si daca lungimea remorcii depaseste 200 metri, un semn biconic suplimentar in locul cel mai vizibil, sau cat mai aproape posibil spre prova.

g) In cazul in care indiferent din ce cauza, o nava sau un obiect remorcat este in imposibilitate de a arata luminile sau semnele prescrise in paragraful e) sau g) al prezentei reguli, trebuie luate toate masurile posibile pentru a lumina nava sau obiectul remorcat sau cel putin pentru a indica prezenta unei astfel de nave sau obiect.

i. Atunci cand dintr-un mod justificat este impracticabil pentru o nava care nu este in mod obisnuit angajata in operatiuni de remorcaj, sa arate luminile continute in paragraful a) sau c) ale prezentei reguli, o astfel de nava nu este obligata sa arate luminile prescrise pentru cazul cand remorcheaza o alta nava in pericol sau care necesita ajutor. Trebuie luate toate masurile posibile pentru a indica natura relatiei dintre nava remorcher si nava remorcata, conform prevederilor din Regula 36, in special prin iluminarea paramei de remorcaj.
________________________________________
REGULA 25

Nave cu vele in mars si nave cu rame

a) O nava cu vele in mars trebuie sa poarte:

i) luminile din borduri;

ii) lumina de pupa.

b) La o nava cu vele, cu lungimea sub 20 metri, luminile prescrise in paragraful a) al prezentei reguli pot fi combinate intr-un felinar situat la sau langa marul de la catarg in locul cel mai vizibil.

c) In afara de luminile prescrise la paragraful a) din prezenta regula, o nava cu vele in mars poate purta, la mar sau la partea superioara a catargului in locul unde sunt cel mai vizibile, doua lumini pe verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind rosie iar cea inferioara verde. Totusi, aceste lumini nu trebuie sa fie purtate in acelasi timp cu felinarul autorizat din paragraful b) din prezenta regula.

d)

i) O nava cu vele cu o lungime mai mica de 7 metri trebuie, daca este posibil, sa poarte luminile prescrise la paragraful a) sau b), dar in cazul ca nu le poarta, trebuie sa fie pregatita sa arate in orice moment, pentru evitarea unei coliziuni, o lanterna electrica sau un felinar aprins cu lumina alba;

ii) O nava cu rame poate purta luminile prescrise de prezenta regula pentru navele cu vele, dar daca nu le poarta, trebuie sa fie pregatita sa arate in orice moment, pentru prevenirea unei coliziuni, o lanterna electrica sau un felinar cu lumina alba.

e) O nava care se deplaseaza in acelasi timp cu vele si cu ajutorul uni aparat propulsor, trebuie sa poarte la prova in locul cel mai vizibil, un semn de forma conica, cu varful in jos.________________________________________
REGULA 26

Nave de pescuit

a) O nava care escuieste, atat in mars cat si la ancora nu trebuie sa poarte decat luminile si semnele prescrise de prezenta regula.

b) O nava care trauleaza, adica trage prin apa un traul sau o alta unealta de pescuit, trebuie sa poarte:

i) doua lumini pe verticala vizibile pe tot orizontul, lumina superioara fiind verde iar cea inferioara alba, sau un semn alcatuit din doua conuri, unul deasupra altuia cu varfurile unite;

ii) o lumina de catarg asezata la o inaltime mai mare decat aceea a luminii verzi vizibila pe intreg orizontul si inapoia acesteia. Navele cu o lungime mai mica de 50 metri nu sunt obligate sa poarte aceasta lumina, dar o pot face;

iii) cand navele se deplaseaza prin apa, in afara de luminile prescrise prin paragraful prezent, luminile din borduri si lumina din pupa.

c) O nava care pescuieste, altfel decat prin traulare, trebuie sa poarte:

i) doua lumini suprapuse vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind rosie si lumina inferioara fiid alba sau un semn alcatuit din doua conuri suprapuse unite la varf;

ii) daca uneltele sale de pescuit se intind pe o distanta orizontala mai mare de 150 metri incepand de la nava, o lumina alba vizibila pe tot orizontul, sau un con cu varful in sus, in directia uneltelor de pescuit;

iii) cand se deplaseaza prin apa, in afara luminilor prescrise in prezentul paragraf, luminile din borduri si lumina de pupa.

d) Semnele suplimentare descrise de Anexa II se aplica navelor angajate in operatiuni de pecuit in apropierea altor nave ce executa operatiuni de pescuit.

e) O nava care nu pescuieste nu trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise de prezenta regula, ci numai acelea prescrise pentru o nava de lungimea sa.


________________________________________

REGULA 27

Nave care nu sunt stapane pe manevra sau cu capacitate de manevra redusa


O nava care nu este stapana pe manevra trebuie sa poarte:

i) in locul cel mai vizibil, doua lumini rosii pe linie verticala, vizibile pe intreg orizontul;

ii) in locul cel mai vizibil, doua bule sau semne asemanatoare pe linie verticala;

iii) cand se deplaseaza prin apa, in afara de luminile prescrise in prezentul paragraf, luminile din borduri si o lumina de pupa.

b) O nava cu capacitate de manevra redusa, alta decat o nava care face operatiuni de deminare, trebuie sa poarte:

i) in locul cel mai vizibil, trei lumini pe linie verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina de sus si lumina de jos fiind rosii, iar lumina din mijloc alba;

ii) in locul cel mai vizibil, trei semne pe linie verticala, semnul superior si inferior fiind cate o bula, iar semnul din mijloc fiind un bicon;

iii) cand nava care se deplaseaza prin apa, in afara de luminile prescrise la alineatul i), lumina sau luminile de catarg, luminile din borduri si lumina de pupa;

iv) cand nava este la ancora, in afara de luminile si semnele descrise la alineatele i) si ii) luminile sau semnele prescrise de Regula 30.

c) O nava cu propulsie mecanica, angajata intr-o operatiune de remorcaj, de o asemenea natura incat se reduce mult capacitatea de abatere din drum a navei care remorcheaza si a remorcii sale, trebuie sa poarte pe langa luminile sau semnele prescrise in Regula 24 a), luminile sau semnele prescrise in alineatele b), i) si ii) ale prezentei reguli.

d) O nava in curs de a draga sau de a efectua lucrari sub apa si avand capacitate de manevra redusa, trebuie sa poarte luminle si semnele prescrise la paragraful b), i), ii) si iii) din prezenta regula si atunci cand exista un obstacol trebuie sa poate in plus:

i) doua lumini rosii vizibile pe intreg orizontul sau doua bule pe aceeasi verticala pentru a indica partea in care se afla obstacolul;

ii) doua lumini verzi vizibile pe intreg orizontul sau doua biconuri pe verticala, pentru a arata bordul prin care poate trece o alta nava;

iii) cand se afla la ancora, luminile sau semnele prescrise in acest paragraf in locul luminilor sau semnelor prescrise de Regula 30.

e) Ori de cate ori marimea unei nave angajate in lucrari cu scafandrii, face imposibile expunerea tuturor luminilor sau semnelor prescrise de paragraful d) al acestei reguli, aceasta nava va trebui sa expuna urmatoarele:

i) trei lumini vizibile pe intreg orizontul dispuse pe verticala, in locul cel mai vizibil. Lumina de sus si cea de jos trebuie sa fie rosie, iar cea din mijloc alba;

ii) o reproducere rigida de cel putin 1 metru inaltime a pavilionului "A" din Codul International de Semnale. Trebuie sa se ia masuri pentru ca aceasta reproducere sa fie vizibila pe tot orizontul.

f) O nava angajata in operatiuni de deminare trebuie sa poarte pe langa luminle prescrise in Regula 23 pentru o nava cu propulsie mecanica, sau luminle si semnele prescrise pentru o nava la ancora in Regula 30, dupa caz, trei lumin verzi vizibile pe intreg orizontul sau trei bule. Una din aceste lumini sau unul din semne, trebuie arborat langa marul catargului prova si cate unul la fiecare capat al vergii catargului prova. Aceste lumini sau semne indica faptul ca este periculoasa apropierea unei alte nave la o distanta mai mica de 1000 metri de nava ocupata cu deminarea.

g) Navele cu lungime mai mica de 12 metri, cu exceptia celor angajate in operatiuni cu scafandrii, nu trebuie sa expuna luminile si semnele prescrise in aceasta regula.
Semnele prescrise in aceasta regula nu sunt semnale de nave in pericol si care cer ajutor. Semnalele acestei ultime categorii fac obiectul Anexei IV al prezentului regulament.________________________________________
REGULA 28

Nave stanjenite de pescaj

O nava cu propulsie mecanica stanjenita de pescajul sau, in afara de regulile prescrise pentru navele cu propulsie mecanica prin Regula 23, poate sa poarte in locul cel mai vizibil trei lumini rosii pe linie verticala vizibile pe intreg orizontul sau semn cilindric.


________________________________________

REGULA 29

Nave de pilotaj

a) o nava aflata in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte:

i) la marul catargului sau aproape de acesta, doua lumini pe verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind alba si cea inferioara rosie;

ii) cand este in mars, in plus luminile din borduri si lumina de pupa;

iii) la ancora, in afara de luminile prescrise in alineatul i), in plus luminile sau semnalele prescrise in Regula 30 pentru navele aflate la ancora.

b) O nava de pilotaj cand nu este in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise pentru o nava de lungimea sa.________________________________________
REGULA 30

Nave ancorate sau esuate


a) O nava la ancora va purta:

i) la partea din prova o lumina alba vizibila pe intreg orizontul sau o bula;

ii) la pupa sau aproape de pupa, mai jos decat lumina prescrisa la alineatul i) o lumina alba vizibila pe intreg orizontul.

b) O nava ancorata, avand o lungime mai mica de 50 metri poate purta, in locul cel mai vizibil, o lumina alba vizibila pe intreg orizontul in locul luminilor prescrise la paragraful a) al aceste reguli.

c) O nava ancorata poate folosi in plus luminile sale de lucru disponibile sau lumini echivalente pentru iluminarea puntilor sale. Aceasta dispozitie este obligatorie pentru navele a caror lungime este egala cu 100 metri sau mai mare.

d) O nava esuata trebuie sa poarte luminile prescrise la paragraful a) sau b) din prezenta regula si in plus, la locul cel mai vizibil:

i) doua lumini rosii, vizibile pe intreg orizontul, dispuse pe verticala;
ii) trei bule dispuse pe verticala;

e) O nava cu lungime mai mica de 7 metri, cand este ancorata, dar nu in interiorul sau in apropierea unei treceri inguste, senal sau loc de ancoraj, sau acolo unde alte nave naviga in mod obisnuit, este obligata sa arate luminile sau semnele prescrise in paragrafele a) si b) din prezenta regula.

f) O nava cu lungime mai mica de 12 metri, atunci cand este esuata, nu trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise in subparagrafele d) i) sau ii) ale prezentei reguli.

________________________________________

REGULA 31

Hidroavioane


Un hidroavion care este in imposibilitate de a purta luminile si semnele cu caracteristicile si amplasarea prescrise de regulile din aceasta parte trebuie sa poarte lumini sau semne apropiindu-se cat mai mult posibil de acelea prescrise de aceste reguli.________________________________________
REGULA 32

Definitii

a) Termenul "fluier" inseamna orice aparat de semnalizare sonora capabil sa emita sunetele prescrise si conforme din anexa III a prezentului regulament.

b) Expresia "sunet scurt" inseamna un sunet a carui durata este de aproximativ 1 secunda ( . ).

c) Expresia "sunet lung" inseamna un sunet a carui durata este de 4 pana la 6 secunde ( __ ).


________________________________________

REGULA 33

Echipament pentru semnale sonore

a) O nava avand lungime de 12 m sau mai mare trebuie sa fie prevazuta cu un fluier si un clopot, iar o nava a carei lungime este de 100 m sau mai mare trebuie sa aiba in plus, un gong al carui sunet sau timbru nu trebuie sa poata fi confundat cu acelea ale clopotului. Fluierul, clopotul si gongul trebuie sa satisfaca specificatiile din Anexa III a prezentului Regulament. Clopotul sau gongul, sau amandoua, pot fi inlocuite cu alt echipament avand, respectiv, aceleasi caracteristici sonore, cu conditia sa fie posibila intotdeauna actionarea manuala pentru producerea semnalelor prescrise.

b) O nava cu o lungime mai mica de 12 m nu este obligata sa aiba la bord echipamentele de semnalizare sonora prescrise la paragraful (a) din prezenta regula, dar trebuie in lipsa acestora, sa fie dotata cu un alt mijloc de emitere a unui semnal sonor eficace.________________________________________
REGULA 34

Semnale de manevra si de atentionare

a) Atunci cand navele se vad unele pe altele, o nava cu propulsie mecanica in mars, manevrand asa cum este autorizat sau prescris de prezentele Reguli, trebuie sa indice aceste manevre prin urmatoarele semnale, emise cu fluierul:

. un sunet scurt pentru a spune: "VIN LA TRIBORD" ( . );
. doua sunete scurte pentru a spune: "VIN LA BABORD" ( . . );
. trei sunete scurte pentru a spune "AM MASINA INAPOI" ( . . . );

b) Toate navele pot completa semnalele cu fluierul prescrise la paragraful (a) cu semnale luminoase repetate, daca este necesar, pe toata durata manevrei;

(i) aceste semnale luminoase au urmatoarea semnificatie:
. o sclipire pentru a spune: "VIN LA TRIBORD";
. doua sclipiri pentru a spune: "VIN LA BABORD";
. trei sclipiri pentru a spune: "AM MASINA INAPOI".

(ii) fiecare sclipire trebuie sa dureze aproximativ o secunda, intervalul intre sclipiri sa fie aproximativ 1 sec. si intervalul intre semnalele succesive trebuie sa fie de cel putin 10 sec;

(iii) lumina folosita pentru acest semnal, daca exista, trebuie sa fie o lumina alba vizibila pe intreg orizontul la o distanta de cel putin cinci mile marine si trebuie sa fie conforma dispozitiile din Anexa I a acestor reguli.

c) Cand navele sunt in vedere intr-un senal sau cale de acces ingusta:

(i) o nava care intentioneaza sa depaseasca o alta nava conform dispozitiilor din regula (9) (e) (i), trebuie sa indice intentia sa emitand cu fluierul semnalele urmatoare:

. doua sunete lungi urmate de un sunet scurt pentru a spune: "INTENTIONEZ SA VA DEPASESC PRIN TRIBORD" ( __ __ . );

. doua sunete lungi urmate de doua sunete scurte pentru a spune: "INTENTIONEZ SA VA DEPASESC PRIN BABORD" ( __ __ . . ).

(ii) nava care urmeaza a fi depasita trebuie, manevrand conform dispozitiilor din regula (9) (e) (i) sa-si dea acordul sau emitand cu fluierul urmatorul semnal:
. un sunet lung, un sunet scurt, un sunet lung si un sunet scurt, emise in aceasta ordine ( __ . __ . ).

d) Cand doua nave care sunt in vedere si se apropie una de alta dar dintr-o cauza oarecare una din ele nu intelege intentiile sau actiunile celeilalte, sau nu stie daca cealalta nava ia masuri sufuciente pentru a evita coliziunea, nava care are indoieli va exprima imediat emitand cu fluierul o serie rapida de cel putin cinci sunete scurte. Acest semnal poate fi completat cu un semnal luminos alcatuit din cel putin cinci sclipiri scurte si rapide. ( . . . . . ).

e) O nava care se apropie de un cot sau de o parte a unui senal de o cale de acces unde alte nave ar putea fi mascate de un obstacol, trebuie sa mita un sunet lung ( __ ). Orice nava care vine in directia sa si care aude semnalul din cealalta parte a cotului sau inapoia obstacolului trebuie sa raspunda la acest semnal emitand un sunet lung ( __ ).

f) Cand la bordul navei sunt instalate fluiere la o distanta mai mare de 100 m unul de altul, nu trebuie sa se foloseasca pentru emiterea semnalelor de manevra si a semnalelor de avertizare decat un singur fluier.


________________________________________
REGULA 35

Semnale sonore in vizibilitate redusa

Atat ziua cat si noaptea inauntrul sau inapropierea unei zone in care vizibilitatea este redusa, semnele prescrise de prezenta regula trebuie sa fie folosite dupa cum urmeaza:

a) O nava cu propulsie mecanica care se deplaseaza prin apa, trebuie sa emita un sunet lung la intervale care nu vor depasi doua minute ( __ );

b) O nava cu propulsie mecanica in mars, dar stopata si care nu se mai deplaseaza prin apa, trebuie sa emita la intervale care nu vor depasi doua minute doua sunete lungi separate printr-un interval de aproximativ doua secunde ( __ __ );

c) O nava care nu este stapana pe manevra, o nava a carei capacitate de manevra este redusa, o nava stanjenita de pescajul sau, o nava cu vele, o nava care pescuieste si o nava care remorcheaza sau impinge o alta nava, trebuie sa emita in locul semnalelor prescrise la pragrafele a) si b) trei sunete consecutive, si anume: un sunet lung urmat de doua sunete scurte, la intervale ce nu vor fi mai mari de doua minute ( __ . . );

d) O nava angajata in operatiuni de pescuit, cand se afla la ancora si o nava cu capacitate de manevra redusa cand isi desfasoara activitatea la ancora trebuie sa emita in locul semnalelor prescrise in paragraful g) al prezentei reguli, semnalul prescris in paragraful c) al prezentei reguli;

e) O nava remorcata sau in cazul in care se remorcheaza mai multe nave, ultima nava din convoi, daca are echipaj la bord, trebuie sa emita la intervale nu mai mari de doua minute patru sunete consecutive si anume: un sunet lung lung urmat de trei sunete scurte. Cand este posibil, acest semnal trebuie emis imediat dupa semnalul emis de nava care remorcheaza ( __ . . . );

f) Atunci cand un remorcher impingator si o nava impinsa inainte sunt conectate rigid, formand o unitate compusa, ele trebuie considerate ca o nava cu propulsie mecanica si trebuie sa emita semnalele prescrise in paragrafele a) sau b) ale prezentei reguli.

g) O nava aflata la ancora trebuie sa bata clopotul rapid, timp de aproimativ 5 secunde, la intervale de cel mult un minut. La o nava cu lungimea de 100 m sau mai mult se va bate clopotul la prova navei si imediat dupa aceea se va bate rapid gongul timp de aproximativ 5 secunde la partea din pupa a navei. O nava aflata la ancora poate, in plus, sa emita trei sunete consecutive si anume, un sunet scurt, unul lung si unul scurt pentru avertizarea unei nave care se apropie, asupra pozitiei sale si posibilitatea unei coliziuni.

h) O nava esuata trebuie sa bata clopotul si daca este nevoie sa bata gongul la paragraful g) ale prezentei reguli si in plus, imediat inainte si dupa bataile rapide de clopot va emite trei lovituri de clopot, separate si distincte, In plus, o nava esuata poate emite cu fluierul un semnal corespunzator.

i) O nava cu lungimea de 12 m nu este obligata sa emita semnalele mai sus mentionate, dar in cazul cand nu le emite trebuie sa emita un alt semnal sonor, eficient, la intervale care sa nu depaseasca doua minute.
j) O pilotina, atunci cand se afla angajata in serviciul de pilotaj, poate sa emita, pe langa semnalele prescrise in paragrafele a), b) sau g) ale prezentei reguli, un semnal de identificare constand din patru sunete scurte ( . . . . ).


________________________________________
REGULA 36

Semnale pentru atragerea atentiei

Orice nava, daca socoteste ca este necesar sa atraga atentia unei alte nave, poate emite semnale luminoase sau sonore care sa nu poate fi confundate cu nici unul din semnalele prescrise de oricare din prezentele reguli, sau sa indrepte lumina proiectorului sau, in directia pericolului care ameninta nava, in asa fel incat lumina proiectorului sa nu stanjeneasca alte nave. Orice lumina pentru atragerea atentiei unei alte nave trebuie sa fie de o asemenea natura incat sa nu poata fi confundata cu nici un mijloc de semnalizare de navigatie. In intelesul acestor reguli trebuie evitata utilizarea luminilor intrermitente sau rotative de mare intensitate cum ar fi luminile tip stroboscop.

________________________________________
REGULA 37
Semnale de Pericol
O nava care este in pericol si cere ajutor trebuie sa foloseasca sau sa arate semnalele descrise in Anexa IV a prezentului regulament.

________________________________________
REGULA 38

Scutiri

Orice nava (sau categorie de nave) care indeplinesc prescriptiile Regulilor Internationale din 1960 pentru prevenirea coliziunilor pe mare si a carei chila a fost pusa, sau se afla intr-o faza de constructie echivalenta, inainte de intrerea in vigoare a prezentului regulament, poate beneficia de urmatoarele scutiri de la prevederile acestuia:

a) Instalarea luminilor a caror distanta de vizibilitate este prescrisa la regula 22, patru ani incepand de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

b) Instalarea luminilor a caror culoare este prescrisa la sectiunea 7 din anexa I, patru ani socotiti de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

c) Schimbarea locului luminilor ca rezultat al trecerii de la sistemul de masurare britanic la sistemul metric si rotunjirea cifrelor masuratorilor, scutire permanenta.

d)

i) Schimbarea locului luminilor de catarg la bordul navelor a caror lungime este mai mica de 150 m, schimbare ce rezulta din prescriptiile sectiunii 3 a), din anexa I a acestor reguli: scutire permanenta;

ii) Schimbarea locului luminilor de catarg la bordul navelor avand o lungime de 150 m sau mai mare, care rezulta din prescriptiile sectiunii 3 a) din anexa I a acestor reguli, 9 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

e) Schimbarea locului luminilor de catarg conform prescriptiilor de la sectiunea 2 b) din anexa I a acestor reguli, 9 ani socotiti de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

f) Schimbarea locului luminilor din borduri rezultand din prescriptiile sectiunii 2 g) si 3 b) din anexa I a acestor reguli, 9 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

g) Specificatiile pentru echipamentul de semnalizare sonora prescrise de anexa III a acestor reguli, 9 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament.

h) Reamplasarea luminilor vizibile pe intreg orizontul in urma prescriptiilor din sectiunea 9 b) a anexei i la prezentul regulament, scutire permanenta.

Copyright © Contact | Trimite referat