Educatia fizica - Conceptul si importanta educatiei fiziceEducatia fizica este o componenta importanta a formarii personalitatii, care urmareste sa asigure dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a organismului.
Maxima latina (Juvcnal) "mens sana in corpore sano" (minte sanatoasa in corp sanatos) exprima pe deplin importanta educatiei fizice.
Numerosi oameni luminati ai timpului, din Antichitate si pana in zilele noastre, au sustinut importanta educatiei fizice si sportului in scoala si in viata omului - Fr, Rabelais, M. Montaigne, J. A. Comenius-Komensky, J. Locke, J. J. Rousseau, I. Creanga, M. Eminescu etc.
In conformitate cu conditiile social-istorice, educatiei fizice i s-a dat o mai mare sau mai mica importanta. in Antichitate si in Evul Mediu, educatia fizica a avut un loc important in dezvoltarea personalitatii umane. Desi s-a mentinut locul educatiei fizice, mai ales a sportului profesionist, educatia fizica a fost uneori considerata in scoala mai mult o dexteritate. in etapa contemporana, se incearca sa se acorde educatiei fizice un loc corespunzator in scoala. Desigur, importanta ei va depinde de modul cum se reflecta in planurile de invatamant, de atentia care i se va acorda de factorii de decizie. Daca dorim sa formam oameni sanatosi, rezistenti, cu capacitate de munca eficienta si creativa, cu o viata indelungata, atunci educatiei fizice si sportului trebuie sa li se asigure un loc asemanator cu a celorlalte discipline si activitati instructiv-educative, care isi aduc contributia la formarea personalitatii.

Obiectivele educatiei fizice1) Cunoasterea datelor, semnificatiilor si importantei diverselor activitati si forme de educatie fizica si sport - orele de educatie fizica, gimnastica, ca si a altor genuri de activitati sportive - fotbalul, handbalul, tenisul, baschetul, oina, atletismul etc, in stransa legatura cu unele date de anatomie, fiziologie, de medicina si igiena sportiva etc.

2) Dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a organismului, formarea unor calitati fizice - forta, rezistenta, capacitate de efort, finete si suplete in miscari etc, prin formarea unor deprinderi de practicare a unor forme sau genuri (activitati) de educatie fizica si sport necesare vietii si activitatii fiecarui om.

3) Dezvoltarea aptitudinilor fizice necesare realizarii educatiei fizice si sportului de performanta, pentru tinerii care au calitati si aptitudini fizice deosebite. Avem nevoie de profesionisti de valoare pentru a iesi cu adevarat in Europa si in lume - baza fiind selectia si posibilitatile fizice, dorinta de afirmare si reusita, neprecupetind eforturile pentru obtinerea succesului. Este nevoie de o selectie dupa valoare si apoi de foarte multa munca. De aici performante, bucurii, succese.

4) Sporirea, mentinerea sau refacerea calitatilor fizice si a sanatatii - dupa caz, prin gimnastica de productie, gimnastica medicala sau prin forme adecvate de odihna activa si de petrecere corespunzatoare a timpului liber.

5) Dezvoltarea unor calitati morale, cerute de practicarea educatiei fizice si sportului de calitate (civilizat, in spirit de fair-play) - ca spiritul de echipa si competitie loiala, de efort sustinut, de curaj si daruire, de disciplina si stapanire de sine, de spirit patriotic etc.

Continutul (formele) educatiei fiziceFormele sunt: orele de educatie fizica din orar; exercitiile fizice; jocurile si competitiile sportive diverse - fotbal, tenis, handbal, baschet etc; educatia fizica profesionala si medicala; folosirea rationala a factorilor naturali -aerul, apa si soarele etc.

Cerinte ale educatiei fizice si sportuluiCerintele sunt: antrenarea elevilor la un numar rational de activitati de educatie fizica; evitarea activitatilor periculoase; masuri de protectie; asigurarea conditiilor de timp, materiale si didactice; intelegerea de catre factorii de decizie si de catre tineret a importantei practicarii educatiei fizice si sportului; imbinarea rationala a educatiei fizice si sportului cu invatatura si respectiv cu munca, evitand neglijarea invataturii - pentru tineretul studios; luarea in considerare a posibilitatilor si preferintelor reale ale tinerilor si imbinarea rationala a efortului fizic cu odihna, evitandu-se suprasolicitarile si, ca atare, imbolnavirile.
Desigur, pentru sportul profesionist exista cerinte si reguli speciale, care sunt stabilite de reglementari speciale, care tin seama si de exigentele economiei libere de piata. Printre acestea: eforturi sustinute loiale de a invinge, evitand atat ingamfarea (automultumirea), cat si demobilizarea, respectand, fara rezerve, principiul etic al ,fair-play-ului", evitandu-se orice fel de violente.
UNESCO acorda o importanta deosebita educatiei fizice si sportului, subliniind, printre altele: efectul benefic asupra solutionarii unor probleme sociale, politice si economice, fiind si un mijloc de diminuare a delincventei, violentei, criminalitatii si toxicomaniei; contributia la integrarea sociala, inclusiv a persoanelor dezavantajate fizic; contributia la sporirea productivitatii muncii, prin imbunatatirea formei fizice si a sanatatii; contributia la prelungirea varstei active de munca, a pensionarii, ca si la ameliorarea vietii persoanelor in varsta si a handicapatilor s.a.