Educatia ecologicaNecesitatea educatiei ecologiceEducatia ecologica se impune tot mai mult ca o componenta organica a educatiei generale, a formarii personalitatii. Acest demers este determinat de evolutia civilizatiei contemporane, care, concomitent cu crearea de bunuri, valori spirituale, servicii, tehnologii etc. benefice pentru existenta si prosperitatea oamenilor, provoaca, in mod alarmant, fenomene grave de poluare fizica si psihosociala, care afecteaza viata in general, punand in pericol chiar existenta omului.
Pentru exemplificare, mentionam cateva fenomene poluante grave, care se cer cunoscute de specialisti si de fiecare om in parte, in vederea prevenirii si inlaturarii consecintelor negative care afecteaza viata, astfel:

a) catastrofele naturale: cutremurele, inundatiile, tsunami, incendiile, invazia de insecte, molimele, schimbarile climaterice, incalzirea globala etc;

b) de natura fizica: arme de distrugere in masa - nucleare, chimice, biologice; deseuri toxice: radioactive, chimice, organice, emanatiile in atmosfera de gaze, substante si pulberi toxice, accidentele din centralele nucleare, despaduririle si desertizarile etc;

c) de natura psihosociala: coruptia, distrugerile, agresiunile, violentele, violurile, ura, intoleranta, extremismul, sovinismul, xenofobia, spiritul revansard, tensiunile sociale, conflictele grave (sangeroase) - razboaiele civile si razboaiele inter-tari etc.

In fata unor asemenea fenomene poluante antinatura. antisociale, antiviata in general si antiumane indeosebi, apare necesitatea unei ofensive antipoluante, in limitele civilizatiei umane, in ceea ce priveste catastrofele naturale, compusa atat din masuri fizice si psihologice adecvate si eficiente de prevenire si inlaturare a poluarii, cat si din masuri (actiuni) educationale ecologice, care sa pregateasca oamenii din punct de vedere informational si actionai (practic), in spirit creativ, pentru prevenirea si inlaturarea poluarii, pentru ameliorarea ecologica a mediului ambiant.

Obiectivele educatiei ecologiceEducatia ecologica proiecteaza si realizeaza urmatoarele obiective:

a) dobandirea de cunostinte ecologice si formarea unei gandiri ecologice dinamice si creative, care sa contribuie la intelegerea pericolului fenomenelor poluante si a necesitatii luarii masurilor eficiente de prevenire si inlaturare a poluarii, de ameliorare ecologica a mediului ambiant, in vederea obtinerii unui mediu curat, pur si a unui climat intern si international de intelegere, cooperare si pace, aceasta ca un obiectiv cognitiv-formativ;

b) formarea de convingeri si sentimente ecologice, obiectivate in simtiri si trairi superioare, care sa determine oamenii sa-si foloseasca toate fortele lor pentru prevenirea si inlaturarea poluarii, si pentru asigurarea unui mediu ambiant curat, pur, si a unui climat intern si international de intelegere, cooperare si pace, ca un obiectiv afectiv-formativ;

c) formarea de priceperi, deprinderi si obisnuinte ecologice, care sa-l ajute pe om sa contribuie efectiv, practic la prevenirea si inlaturarea poluarii, la realizarea unui mediu ambiant pur, curat si a unui climat intern si international de intelegere, cooperare si pace durabila, ca un obiectiv actionai, practic.
Educatia ecologica trebuie sa determine oamenii sa pastreze puritatea si frumusetea naturii, sa pastreze curatenia mediului ambiant, aducand, totodata, ameliorari naturii, prin extinderea padurilor si spatiilor verzi, prin pastrarea puritatii apei, aerului si solului. De asemenea, educatia ecologica trebuie sa determine oamenii pentru a crea pe plan national si international relatii si climat demne, civilizate, democratice, etice, de intelegere si cooperare, cu evitarea tensiunilor si conflictelor antiumane, pentru instaurarea durabila a pacii sociale si internationale.

Educatia ecologica trebuie sa fie prezenta in continutul invatamantului prin discipline ecologice (cunostinte ecologice. Ecologie etc). Educatia ecologica trebuie sa fie o preocupare si in afara scolii, a tuturor factorilor sociali - familie, stat, societate civila, mass media, societati comerciale etc, facand din pastrarea puritatii mediului ambiant o chestiune de constiinta, de etica, igiena si de civilizatie a fiecarei persoane, a intregii comunitati umane.