STIATI CASTIATI CA
Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.
Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.
Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insule le Galapagos (Testudo elephantopos) si in Insulele Oceanului Indian. Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400 Kg.
In America de Nord traieste o broasca testoasa de circa 100 Kg, care se remarca prin carapacea ei neregulata si printr-o limba prevazuta cu un apendice in forma de vierme pe care-l misca atat de convingator, incat atrage pestii drept in gura.
Insula cea mai populata cu broaste testoase uriase este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarata rezervatie naturala. Pe acesta insula traiesc peste 100.000 de broaste testoase uriase.
Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.
In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".
Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.
Puterea de regenerare la broastele testoase este extraordinara. Astfel, daca carapacea unei testoase este ranita sau arsa in proportie de 70%, ea are puterea de a si-o reface in unul sau doi ani.Chiar daca au suferit amputari grave, broastele testoase pot trai luni de zile. Astfel, naturalistul italian Redi, a scos creierul unei broaste testoase si cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni.
O broasca testoasa de dimensiuni mici, daca prinde in gura o nuia sau o sfoara, poate sta atarnata de ea zile intregi.
Dusmanii broastelor testoase sunt in general carnivorele: jaguarul, tigrul, pisicile sau unele pasari, cum sunt vulturii, care le ridica in aer daca nu au dimensiuni prea mari si le lasa se se izbeasca de stanci, pana ce crapa carapacea. In mediul marin, dusmanii testoaselor sunt reprezentati mai ales de rechini.
Solzii carapacei de la unele testoase sunt prelucrati prin incalzire, obtinandu-se renumita "baga" din care se confectioneaza piepteni, manere de curite, rame de ochelari, cutii etc.
O specie care traieste in Madagascat depune in timpul reproducerii 80-180 oua, din care bastinasii pregatesc un ulei comestibi de foarte buna calitate.
Creierul broastei testoase este mic si putin evoluat, in schimb organele de simt, cum sunt: vazul si mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate, precum si urmele foarte slabe de mirosuri.
Una din cele mai frumoase broaste testoase este testoasa cu stele, pe care o intalnim pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea este de forma ovala, cu centrul boltit si cu colorit feeric. Celelalte placi compun un desen pe fond negru, prin care radiaza benzi de culoare in galben marmorat.
In Africa si Madagascar traiesc broastele testoase de uscat - pantera (Testudo paradalis) care au o greutate medie la varsta de adult de pana la 40 Kg, iar coloritul carapacei aminteste de cel al blanii de leopard. De multe ori in timpul unor vanatori, cei neavizati s-au speriat cand au zarit de departe culorile de avertizare ale broastei testoase, asemanatoare leopardului.
Broasca testoasa - vultur (Macroclemys temurinckii) ce traieste in Golful Mexic, pe cursul inferior al fluviului Missisipi, este foarte agresiva, atacand nu numai animalele, dar si omul, avand o lungime ce poate atinge 1.5 metri.
Testoasa-de-baga (Eretmochelys imbricata), ce traieste in marile calde, este in general carnivora, avand insa carnea ei otravitoare si cei care au consumat din aceasta carne au suferit accidente, nu de putine ori mortale. Pentru consum, carnea se fierbe 2-3 zile si numai apoi se poate utiliza in hrana.
Un comportament mai particular il intalnim la masculul apartinand Tesoasei-de-baga, care in larg, daca este prinsa o femela, sunt in stare sa o urmeze si in barca pescarilor si de multe ori s-a intamplat ca barca sa fie rasturnata, iar masculul inselat in sperantele sale (broasca femela fiind moarta) sa se repeada la pescar, acesta ne mai avand nici o sansa de scapare.
Cunoscand comportamentul masculilor, bastinasii folosesc pentru prinderea acestora, geamanduri sau forme asemanatoare cu a testoaselor ce sunt legate cu sfoara de barca; masculii se reped asupra lor si "le imbratisaza", iar pescarii ii trag in barca si ii valorifica.
Pe coastele de nord-est ale Australiei, in dreptul faimoasei Mari Bariere de Corali, se gasesc broaste testoase gigant care se folosesc de asa-zisele "curse de fond" ale serbarilor traditionale ale bastinasilor