REGNUL ANIMAL referat

Cuprinde 35 de filumuri care reunesc peste un million de specii dintre care 95% sunt specii nevertebrate si 5 % vertebrate. Organismele animale au urmatoarele caracteristici :
- Sunt pluricelulare, mai sunt denumite metazoare,
- Sunt heterotrofe si au ca substanta de rezerva glicogenul,
- Celulele sunt lipsite de perete cellular de natura celulozica,
- Au tesuturi differentiate,
- Se reproduce sexuat,
- Stadiul diploid este dominant in existent lor.
Principalele filumuri ale regnului animal sunt 9 :
-porifera , cnidaria, platemintes, nematelmintes, molusca, anelida, artropoda, echinoderma, chordata.
1. FILUM PORIFERA (spongerii)- cuprinde aprximativ 9 000 de specii.traiesc in apa si sunt sedentary. Corpul spongilor este fie lipsit de simetrie fie are o simetrie radiara, fiind perforat de pori inhalanti, si un singur orificiu exalant numit oscul. Inmultirea se face asexuat prin fragmentare si sexuat prin gametii produsi de acelasi individ - hermafroditism. Clasificare : cuprinde clasele : calcarea , desmospongia , hexactinellida. Importanta : spongerii sunt filter vii pentru apele dulci si sarate, unii sunt adapost pentru atropode cu tegument moale.
2.FILUM CNIDARIA - cuprinde celenteratele , animalelecu simetrie radiara si didermice. Traiesc in apa solitary sau colonial, mobil sau sedentary. Sunt pradatori. Corpul este in forma de sac, prevazut cu un orificiu buco-anal inconjurat de tentacule cu ajutorul carora prind hrana. Peretele corpului este compus din 2 straturi de cellule. Intre cele 2 straturi este mezogleea. In structura peretelui corpului se diferentiaza tesuturile. Nu au organe differentiate. Se inmultesc asexuat prin inmugurire si sexuat formand o larva ciliate, numita planula. Clasificare - cuprinde 3 clase ; hydrozoa , scifoza, anthozoa. Importanta : din punct de vedere economic, scheletul coralilor poate constitui materie prima pentru fabricarea unor obiecte decorative.
3.FILUM PLATHELMINTHES - cuprinde viermii lati, traiesc in ape sau mediu umed, dar sip e corpul altor animale. Nu au system respirator . reproducerea este asexuata prin regenerare si sexuata . importanta viermilor lati : au rol ecologic hranindu-se cu resturi ale animalelor moarte.
4.FILUM NEMATHEMINTHES - sunt specii de viermi cilindrici , traiesc in cele mai variate nise ecologice, liber sau ca parazit. Nematodele sunt viermi nesegmentati, microscopici , au corpul cilindric acoperit cu o cuticula. Reproducerea este sexuata. Nematodele parazite sunt raspunzatoare de producerea multor boli la plante, animale dar si la oameni (parazitii intestinali - lambriile).
5.FILUM ANNELIDA - sunt viermi inelati, celomati, si cu simetrie bilaterala. Traiesc atat pe uscat cat si in apa. Au toate sistemele de organe differentiate : system nervos scalariform, tub digestive cu orificiu bucal si anal, system circulator inchis, o pereche de organe excretoare in fiecare metamer. Reproducerea este predominant sexuata, dar exista o mare putere de regenerare. Clasificare : cuprinde 3 clase - policaete , oligocaeta, hirudinea. Importanta - anelidele terestre utile in agricultura, optimizind oxigenarea , umiditatea, ph-ul, compozitia solului. Ramele contribuie la circuitul materiei in natura.6.FILUM MOLLUSCA - sunt animale nevertebrate cu corpul moale( melci, scoici, caracatite), tridermice celomate, nesegmentate, cefalizate cu simetri bilaterala - in afara de melci. Corpul este compus din cap, masa visceral si picior musculos. Tegumentul se prelungeste cu mantaua, un val fin care acopera tot corpul si produce cochilia calcaroasa ce protejeaza corpul majoritatii molustelor. Reproducerea este sexuata iar fecundatia este in general interna. Clasificare - cuprinde 6 clase, dintre care : gastropoda, bivalvia, cefalopoda. Importanta - in apa au rol de filter vii, purifica apa , molustele constituie hrana, materie prima pentru confectionarea bijuteriilor, scoicile - produc perle.
7.FILUMUL ARTHROPODA - sunt animale nevertebrate, tridermice, celomate cu corp segmentat si simetrie bilateral. Sistemul nervos este cefalizat si centralizat. Corpul este protejat de exoschelet. Au inima dispusa dorsal. Se reproduce sexuat . clasificare - cuprinde mai multe clase dintre care amintim : crustaceea (caracatitele), arachnida (paianjeni), insecta (lacustele). Importanta - constituie hrana pt mai multe vietuitoare, polenizarea plantelor, in medicina. Unele, se hranesc cu vegetale, fiind astfel un real pericol pentru agricultura.


8.FILUMUL ECHINODERMATA - sunt specii libere sedentare, care traiesc in mediul acvatic (stelele de mare, aricii de mare). Corpul are simetrie radiara sau pentaradiara. Scheletul este compus din placi calcaroase. In cavitatea corpului este un ansamblu de canale care formeaza sistemul ambulacrar, cu rol in miscare, sensibilitate, respiratie, circulatie. Nu au structure excretoare. Sexele sunt separate sau sunt hermaphrodite. Clasificare - cuprinde 5 clase , dintre care : asteroidean, echinoidea, holoturoidea. Importanta - in ecosisteme, pradatoarele, limiteaza extinderea numerica a populatiilor de moluste, mentinand echilibrul ecologic. Unele specii sunt comestibile.
9.FILUMUL CHORDATA - sunt tridermice, cu simetrie bilateral si celomate.sunt animale la care se diferentiaza coarda dorsal, au fante perifaringiene, cordoane nervoase dispuse dorsal, muschi segmentari, system circulator inchis, reproducere sexuata. Clasificare - in 3 subfilumuri ; urocordata - immobile, isi pierd coada la maturitate, : cefalochordatele - mobile , : vertebrata - notocordul este inlocuit de vertebre care constituie coloana verticala. Supraclasa vertebrata cuprinde doua supraclase :


- supraclasa agnatha- cuprinde ciclostomii, sunt considerate cele mai vechi vertebrate (pesti)
- supraclasa gnathostomata - cuprinde la randul ei 4 clase : 1. clasa chondricht - primele vertebrate cu falci articulate (rechinii, cainii de mare, pestele fierastrau, pisica de mare).
2. clasa osteictyes - sunt pesti ososi , liberi, carnivore, ierbivori si ominivori,
Pestii sunt primul grup de vertebrate care au diferentiat un schelet osificat. Dupa gradul de inlocuire a cartilagiului osos, se grupeaza in pesti cartilaginosi si pesti ososi. Corpul pestilor are forma hidrodinami-ca, este acoperit cu solzi. Tegumentul este bogat in glande mucoase, gura este situate terminal, au inotatoare codala cu lobi egali si inotatoare perechi. Reproducerea este sexuata, sexele separate, si fecundatia externa. Importanta - icrele si uleiul de peste este bogat in vitamina D, constituie o importanta veriga in lanturile trofice ale ecosistemelor
3.Clasa amfibia - sunt primele vertebrate tetrapode, care s-au adaptat structural si functional la mediul terestru. Corpul are forme variate, member dezvoltate, respiratia pulmonara, tegument bogat in glande mucoase, subtire si bine vascularizat, prezinta glande lacrimale, inima este tricamerala, sistemul nervos si organelle de simt sunt dezvoltate mai bine decat la pesti. Sexele sunt separate , fecundatia este interna la salamander si externa la broaste.
4.clasa reptilia - (soparle, serpi, broaste testoase, crocodile) - sunt primele vertebrate care s-au adaptat la mediul terestru si sunt independente de mediul acvatic. Au inregistrat modificari in 3 mari domenii ; tegumentul - este gros, acoperit de solzi, scheletul - este bine osificat, coastele se articuleaza lastern, craniul - prezinta singur condil occipital.
5.clasa aves - pasarile -sunt vertebrate care au cucerit spatiul aerian. Sunt caracterizate prin prezenta penelor, prin transformarea membrelor anterioare in aripi, disparitia dintilor, reducerea numarului de oase, prezenta oaselor pneumatic, aparitia sacilor aerieni, reducerea unui ovar la female, dezvoltarea sistemului nervos si a organelor de simt.
6.clasa mammalia - cuprinde cele mai evaluate vertebrate (lilieci, ursi, lupi, foci, mistreti, cai, elefanti, gorile). Corpul este format din cap trunchi, membere si coada, corpul este acoperit cu par si blana, iar tegumentul este bogat in glande. Scheletul se dezvolta mai ales la nivelul neocraniului, iar regiunea cervical a coloanei vertebrale este in general compusa din 7 vertebre. Sunt hemeoterme. Cel mai bine dezvoltat este simtul mirosului. In general au membrele terminate cu 5 degete. Majoritatea nasc pui, care sunt hraniti cu lapte produs de glandele mamare.

Copyright © Contact | Trimite referat