TERMICA ATMOSFEREI referat

Temperatura aerului, exprimare, conversii, masurare

DEFINITIA 17.6 Temperatura aerului desemneaza un parametru de stare care exprima, in momentul ales si intr-o scara conventionala, caldura unui corp, ca rezultat al energiei sale interne si al schimburilor de energie cu efect termic, pe care acel corp le efectueaza cu alte corpuri sau cu mediul inconjurator.
Corpul considerat este atmosfera terestra si anume acea parte a ei denumita troposfera.
Temperatura aerului este elementul meteo principal, implicat in corelatia cu presiunea atmosferica (temperatura=1/presiunea atmosferica), precum si intr-o serie mare de procese fizice si fenomene meteorologice. Temperatura aerului este analizata prin variatiile sale in timp si spatiu.
Temperatura aerului in timp cuprinde variatiile ce depind de pozitia latitudinea si de natura suprafetei active (uscat, mare), astfel:
- diurne;
- sezoniere;
- anuale.
Temperatura in spatiu se urmareste prin:
- izoterme;
- izoanomalii termice;
- gradienti termici orizontali, verticali.
La nivelul suprafetei terestre, gradientii termici sunt influentati de comportamentul termic (capacitate, conductibilitate calorica) diferentiat uscat - mare.

Temperatura medie anuala a emisferei nordice este de 15.20C, iar a celei sudice de 13.50C.In altitudine se produc stratificari termice directe, inversiuni termice, izotermii si se are in vedere urmarirea evolutiei gradientului termic vertical mediu, adiabatic uscat si adiabatic umed.
Gradientul termic adiabatic uscat este:

(17.3)

semnul minus din relatia (17.3) arata ca in medie temperatura aerului scade cu inaltimea.

Temperatura aerului t se exprima in grade Celsius (0-100), Réamur (0-80) Fahrenheit (0-180), Kelvin [0C, 0R, 0F, 0K]. Transformarea temperaturii dintr-o scara in alta se face cu relatia:


(17.4)

Pe scara Kelvin echivalentul lui 00 C este 273,150 K, iar temperatura cea scazuta este 00 K.
Temperatura aerului se masoara cu termometre ordinare diferentiate constructiv, termometre de extreme, termografe (zilnice, saptamanale).

Copyright © Contact | Trimite referat