Ursul Panda - Protectia pandei uriase referatPanda uriasa


Unde traieste panda?


In libertate, panda uriasa se gaseste doar in cateva puncte izolate ale unor paduri racoroase si umede, situate la altitudinea de 1200-1400 m in muntii centrali ai Chinei de Sud. Aici creste hrana preferata a ei, bambsul. Padurile de bambus se intind pe o arie de aproximativ 30000 de kilometrii patrati, dar panda este raspandita pe o zona de cal mult 6000 de kilometrii patrati. In mediul lor de viata, pandele uriase isi marcheaza teritoriul frecandu-si glandele odorate de scoarta copacilor. Intre teritorii exista suprapuneri, dar de regula pandele se ocolesc, fiind animale solitare.Ele duc o viata nocturna, umbland dupa hrana de la apusul soarelui pana in zori. In timpul zilei dorm sau se odihnesc, dar nu au "locuinta" permanenta; se adapostesc in diferite locuri protejate, de exemplu printre stanci, sau printre radacinile unui copac.


Ce mananca panda?


Desi panda uriasa este considerata animal carnivor, meniul sau este format in mare parte din substante vegetale, in primul rand din frunze, muguri si vlastari de bambus. Se aseaza in mijlocul unui grup de bambus, rupand cu labele din fata tulpinile de bambus. Dupa ce a rupt-o, consuma planta in totalitate, cu frunze, muguri si tulpina cu tot.

Cand este treaza, isi petrece majoritatea timpului cu hranirea.

Pe langa bambus, panda uriasa consuma si alte plante, de exemplu, iarba, flori, ciuperci, bulbi de plante, radacini, scoarta de copac.
Protectia pandei uriase


De la descoperirea pandei uriase ca specie de sine statatoare, numarul indivizilor a scazut brusc, in prezent fiind considerata nu doar o specie periclitata, ci una condamnata aproape sigur la disparitie. Fara indoiala a fost vanata, dar motivul principal al scaderii numarului lor este reducerea mediului de viata, in urma expansiunii civilizatiei umane.

Dupa o estimare mai veche, disparitia completa a populatiilor de panda din libertate se va produce pana in anul 2000. Efoturile organizatiilor internationale pentru protectia naturii dau insa ceva sperante pentru ca aceasta specie unica sa se inmulteasca din nou in mediul ei de viata natural.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani